Poland
|
Edytowano przez kaaleth dnia 2013-5-21 23:18
Literka "Ś" nie działa, ponieważ skrót ATL + S służy za akcję wysyłającą formularz wiadomości. W naszym polskim alfabecie jest niezbędna, gdy zechcemy użyć znaków diakrytycznych (ą, ć, ę, ł, ń, ó, ś, ź, ż). Niestety nie zadbano o tak drobny szczegół jak ten, dlatego też najprościej w świecie to nie działa. Oczywiście to kwestia zmiany kilku linijek w kodzie JavaScript, dlatego też rozwiązanie jest proste - nawet na forum gdzieś się krząta, więc postaram się je gdzieś w przyszłości wyróżnić, choć na chwilę obecną szczególnego sensu nie było, gdyż popularność na DiscuzXml w Polsce jest bliska zeru (myślę nad stworzeniem jakiegoś osobnego tematu w stylu "pytania i odpowiedzi" pozwalające zielonym użytkownikom dowiedzieć się kilku ciekawostek na temat Discuz! przed jak i po instalacji).
Licencja? To tzw. "Discuz! EULA". W skrócie nic ciekawego. Aplikację możesz używać za darmo zachowując przy tym oryginalne informacje o autorach. Jeśli chcesz, możesz oczywiście zakupić wersję płatną, czyli prawa do licencji.
Tłumaczenia będą analizowane tylko i wyłącznie za pomocą programu TortoiseHg. Inna droga mija się z celem. Tak, są one sprawdzane (przeze mnie). Jeśli znalazłeś jakieś niedopatrzenia lub zechciałbyś zaproponować lepsze frazy, pisz śmiało.
Posiadam komunikatory, lecz tylko w szczególnych przypadkach (głównie dla przyjaciół). Niestety ostatnio w ogóle nie mam na nie czasu. Na tym forum jestem codziennie i zawsze staram się odpisać na każdą wiadomość, oczywiście w zależności od jej złożoności. Staram się, aby wszystko co związane z danym działem nie wychodziło poza jego zakres, także wszystko co dotyczy Discuz! wolę gromadzić w jednym miejscu, czyli tutaj .
Niedługo (kiedy ogarnę kilka spraw), będzie kolejna aktualizacja tłumaczenia. Głównie dojdą kolejne linijki dla wersji X3 i kilka poprawek, które chciałbym zaimplementować. Całość bazuje zawsze na jak najnowszej wersji DiscuzX, ponieważ to ona zawiera wszystkie inne frazy dla starszych wersji, dzięki czemu tłumaczenie pisane pod DiscuzX3 działa także z X2.5 oraz X2.
|
|